Galéria

 

XIV. Big Band Találkozó

A remek budapesti zenekar, a Seventeen Big Band egy igazán ütős számmal kiemelt arany diplomát kapott a XIV. Budapesti Big Band Találkozón.

 
2014. november 15-16.

 

Átadó ünnepség
A fényképeket Ivanov Barbara készítette

2014. október 3.


2014. október 3-án hosszú várakozást követően végre elkészült- s átvehettük felújított iskolánk épületét Riz Levente polgármester úrtól. Az ünnepélyes keretek között zajló rendezvényen fellépett a Piccolino Fúvószenekar Jutasi Miklós vezényletével, majd a polgármester úr köszöntőjét követően iskolánk ifjaiból alakult ütőegyüttes is megmutatkozott, Veres Gyula közreműködésével.
Intézményünk vezetője, Tóváriné Perémi Orsolya köszönetét fejezte ki, hogy az idei tanévet egy ilyen szépen felújított, modern épületben kezdhettük meg.

Végül, - de nem utolsó sorban - a Vadalmák ének és táncegyüttest műsorát láthattuk-hallhattuk, Dely Tercia vezetésével.

 

 

"RÁZENE három napon át
Koncertek, táncok, népdalok színesítették a programot


Az idén 40 éves fennállását ünneplő Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a háromnapos fesztivál első estéjén tartotta évzáró ünnepségét, ahol Riz Levente polgármester – a RÁZENE Fesztivál fővédnöke – gratulált és oklevelet nyújtott át az iskola sikeres tanulóinak. A nyitónap az intézmény tanárainak és diákjainak közös ünnepi koncertjével zárult. Péntek délután az Újlak utcai Általános Iskola előtti téren felállított óriási fesztiválsátor alatt folytatódott a háromnapos fesztivál az Adj hangot! Musical társulat műsorával. Őket a Bartók Béla AMI Ifjúsági Fúvószenekarának vidám, jó hangulatú koncertje követte Dely Csaba – az idei év díszpolgára –, az iskola igazgatójának vezényletével. Akik évek óta hűséges látogatói a fesztiválnak, már tudják, hogy hiába van június, az időjárás nem szokott kedvezni a szabadtéri programnak. Az idén először vett részt a Képzőművészeti Tanszak az eseményen, ők korosztálytól függetlenül, kívánság szerint pingálták színesre az odatartott felületet. Kora este Dely Tercia Kárpát- medencei népdalokkal szórakoztatta a nagyérdeműt Kovács Marci és barátainak kíséretében, valamint gyönyörű székelyföldi táncbemutatót is láthattunk. Az estét Riz Levente és barátainak koncertje zárta, akik felidézték az elmúlt évtizedek külföldi és hazai rock kedvenceit, a Bikini együttestől a Uriah Heepig. Az utolsó három szám erejéig csatlakozott a zenekarhoz Mirák József szólógitáros is, aki mai is tagja a zenekarnak, de jelenleg ideje nagy részét az oktatás mellett zeneszerzéssel tölti. Az utolsó vastapsot most kivételesen nem követte ráadásszám, mivel így is jóval tizenegy óra után ért véget a fesztiválnap. Szombat lévén, már délelőtt megkezdődött a mulatság a fesztiválsátorban és környékén, ahol a Népzene Tanszak, a Piccolino Fúvószenekar és a Mazsola Mazsorettcsoport látványos műsora volt látható. Rákosmentén nyolc nemzetiségi kisebbségi önkormányzat működik, amelyek képviseletében bemutatkozott a harmadik napon a bolgár Zornica Hagyományörző Táncegyüttes, a Kariatidák Görög Kórus, a lengyel Szent Kinga Énekegyüttes, a Flöhricher Kreis német néptánc együttes, az örmény kisebbségi önkormányzat képviseletében a rákoshegyi Rezeda Dalkör, a román Celburde Aur, a Ruszin Kisebbségi Önkormányzatot az Ugocsa Együttes képviselte, valamint a Keresztúri Szlovák Asszonykórus és Tánccsoport. A háromnapos fesztivált Rákosmente Önkormányzata is támogatta."
Hirhozó
Szakács Zsuzsa
2009. június 29. szám

 

"Negyvenéves az iskola
A Bartók Béla mûvészeti iskola jubileumi ünnepségsorozata

A Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény negyvenéves jubileumi ünnepségsorozata – Bartók Béla Zenei Napok 2009 keretén belül – a Rákosmenti Zenebarátok Egyesület Fúvószenekarának nyitókoncertjével kezdődött március 16-án a Békésy György Posta és Távközlésforgalmi Szakközépiskola dísztermében. Elsőként – Dely Csaba igazgató vezényletével – Charpentier Te Deum (Hálaadás) című műve hangzott el, köszöntve a negyven éve megalakult iskolát, örökös és jelenlegi tanárait, növendékeit, mindenkori segítőit.
A koncert első zeneszáma után Horváth Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a Sammacampagna- Castosából érkezett olasz küldöttséget. Az alpolgármester megemlékezett Bartók Béláról,a XX. század egyik legnagyobb zenei egyéniségéről, akinek születésnapját a napokban, március 25- én ünnepeljük. Megköszönte az iskola tanárainak, hogy gyerekeinket értő kézzel és érző szívvel tanítják a zenére, a táncra, ami által életük és mindennapjaik szebbé, értékesebbé válik. „Kívánom önöknek, hogy ezt a negyven évet, újabb negyven évek kövessék, szakértelemmel, lelkesedéssel, hittel és odaadással telik, mint az eddigiek, amihez bőséges kegyelmet és mély elhivatottságot kívánok” – fejezte be ünnepi köszöntőjét Horváth Tamás. Fucik Florentiner Firenzei indulóval – a fiatal Balogh Lázár vezényletével – a Rákosmentén vendégeskedő olasz barátaiknak kedveskedett a zenekar. Az orosz zeneirodalom egyik legnagyobb alakja, Glinka lírai hangvételű Románca Dely Csaba vezényletével szólalt meg, majd a negyvenfős társulat a korán elhunyt Harmatos Lajos trombitaművészre emlékezett saját művével, amelyben népdalokat és népzenei motívumokat dolgozott fel. Az orosz romantika nagy alakjának, Csajkovszkijnak Szomorú dala után Brahms VI. Magyar tánca következett, amelyet óriási vastapssal köszönt meg a közönség. Gershwin Summertime műve eredetileg énekhangra íródott, zenekari kísérettel, de azóta már számos szólóhangszeres átirata született, ezen az estén Antal Gábor nagyszerű trombita előadásában hallhattuk. Fúvószenekari koncert nem múlhat el latin zene nélkül, Dely Csaba vezényletével a Mexicói tánc csendült fel, majd a Jurassic Park filmzenéjének feldolgozása. Ezután megint olasz blokk következett – Bella Italia, illetve De Mey Moment for Morricone nagyszabású műve –, amit felállva tapsoltak meg külföldi vendégeink. A műsor befejező számában a dobosoké volt a főszerep, Dely Domonkos és Kovács Miklós a Rázene kíséretével egy amerikai-japán zeneszerző páros – Van McCoy és Naohiro Iwai – Afrikai szimfóniáját adta elő, befejezésként pedig két ráadás számmal zárult az óriási közönségsikert magának tudható jubileumi koncert. Dely Csaba, a Rázene vezetője azzal búcsúzott: „Mindenkit szeretettel várnak március 28-án a Vigyázó Sándor Művelődési Házban, ahol gálakoncertünkön az elmúlt negyven év munkája kerül pódiumra.” "
Hirhozó
Szakács Zsuzsa
2009. március 26. szám

 

 

"Ifjú farsangi fúvósok a Gózonban
A Bartók Béla művészeti iskola diákjainak télűző koncertjeA Gózon Gyula Kamaraszínház adott otthont február 8-án a Bartók Béla Alapfokú MűvészetoktatásiIntézmény Ifjúsági Fúvószenekarának, hogy farsangi koncertjükkel köszöntsék az új esztendőt, és elűzzék a telet.
Dely Csabától, az iskola igazgatójától a nagysikerű koncert után megtudtuk, hogy az 1976-ban alakult ifjúsági fúvószenekar 1996-ban újjászerveződött, a köztes időszakban pedig hol fafúvós zenekarként, hol rézfúvós kamaraegyüttesként működött. A kiváló „túlkoros” növendékeknek sem kellett zenekar nélkül maradniuk, hisz sokan ma már a Rázene Városi Fúvószenekar tagjaival koncerteznek, legközelebb március 16-án a Postaforgalmi Szakközépiskolában hallhatjuk őket. A vasárnap esti műsor a Sousa The Washington Post indulójával kezdődött, majd Rossini A sevillai borbély című operából következett egy feldolgozás Dely Csaba vezényletével. A fúvószenekarok egyik legfontosabb hangszere a tuba, hiszen ez adja meg a zenekari hangzás alapját. Az este folyamán egy volt bartókos növendéktől, Kovács Zalántól – jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója – hallhattuk Krocpek A pince mélyén című műnek a tubaszólóját, az ifjú Balogh Lázár vezényletével. Természetesen a farsangi koncertek nem múlhatnak el Johann Strauss gyorspolkája, a Mennydörgés és villámlás nélkül, de filmzene-  feldolgozást is hallhattunk, mégpedig a Pearl Harbor Zimmer által írt zenéjét. Mivel fiatalok alkotják a zenekart, ezért senki nem csodálkozott, amikor megszólalt Michael Jackson They don' t Care About Us című műve fúvószenekari átiratban, majd az igen tehetséges Klincsek Norbert csodálatos trombitaszólójának tapsolhatott a színházterem közönsége. Fuvószenekari koncerten szinte kötelező a temperamentumos latin zene, természetesen ezen az estén is felhangzott Lavender feldolgozásában a Latin Gold című összeállítás, majd a már örökzöldnek számító Abba Cadabra feldolgozással búcsúzott a Bartók Béla Alapfokú Művészoktatási Intézmény ifjúsági fúvószenekara. A nagysikerű koncertet Rákosmente Önkormányzata és a Zenével a Jövő Emberéért Alapítvány támogatta."
Hirhozó
Szakács Zsuzsa
2009. február 26. szám

 

"Pál-napi búcsú a Madárdombon

A nyolc évvel ezelőtt felszentelt madárdombi Szent Pál Római Katolikus Templom névadójára, a damaszkuszi utat megjárt Saulra (Szent Pál) emlékezve a Keresztúri Családhittanos Közösség szervezésében idén ötödik alkalommal rendeztek búcsút a templomban január 24-én.
A kulturális program utolsó produkciójaként a Mária álma és a Szent Pál évre kiírt pályázat nyertes zeneműve, a Szeretet Himnusza csendült fel a remek akusztikájú templom falai között, mindkét zenedarabot Gyarmati Károly, a Bartók Béla Zeneiskola zongoratanára komponálta. A zeneszerző zongorajátéka mellett közreműködött a XVII. kerületi Bartók Béla Gyermekkórus Décsi Magdolna vezényletével, szopránt énekelt Baranyi Krisztina."
Hirhozó
Kili Tamás
2009. február 5. szám